Etusivu » Kuluttajavirasto varoittaa (hyvin epäselvästi) E-credit ja Hetivippi palveluista

Aloita lainan hakeminen tästä:

Ladataan..
1. Täytä hakemus

Valitse haluamasi lainasumma ja täytä nopea hakemus: ei hakemusliitteitä tai verkkopankkitunnistautumista!

2. Valitse sopiva laina

Selaa henkilökohtaisia lainatarjouksiasi, ja valitse lainoista se jonka koron ja kuukausierän koet parhaaksi. Jos et ole tarjontaan tyytyväinen, voit hylätä kaikki tarjoukset ilman mitään sitoumuksia.

3. Nosta rahat tilillesi

Viimeistele hakemus tunnistautumalla valitsemasi pankin tai luotonantajan palveluun. Kun hakemuksesi on hyväksytty, rahat tilitetään yleensä välittömästi.

Esimerkki lainan kustannuksista: luoton ollessa 10 000 € ja takaisinmaksuajan 5 vuotta on kuukausierä 210 €. Kuukausierään lisätään 5 € laskutuslisä ja 49 € avausmaksu. Lainan kokonaiskustannus on tällöin 12 950 €. Nimelliskorko on 9,50 % ja todellinen vuosikorko 11,27 %. Esimerkki lainan kustannuksista: luoton ollessa 500 € ja takaisinmaksuajan 1 vuosi on kuukausierä 51.5 €. Lainan kokonaiskustannus on tällöin 617,97 €. Todellinen vuosikorko 48.78 % . Luotonmyöntäjät tekevät lainatarjouksen asiakaskohtaiseen arvioon perustuen. Tarjottava todellinen vuosikorko voi vaihdella välillä minimissään 4,5 % ja maksimissaan 50,5%. Tarjottava laina-aika vaihtelee 5 kk ja 15 vuoden välillä. Tarjottavat lainasummat ovat 100 € – 60.000 €.

Kuluttajavirasto varoittaa (hyvin epäselvästi) E-credit ja Hetivippi palveluista

Kuluttajaviraston mukaan Aeris, Tromvelt, M Aurora ja EC Finland ovat käyttäneet pikavippien myöntämisessä ja perinnässä epäasiallisia keinoja. Lakimies Juha Jokisen mukaan kyseessä on harvinainen toimi Kuluttajaviraston taholta. Vastaavanlaista tapausta ei ole ennen esiintynyt. Aeriksen, Tromveltin, M-Auroran ja EC Finlandin pikavippipalveluita ovat mm. ECredit ja Hetivippi. Molemmat palvelut ovat ilmeisesti sulkeneet ovensa, sillä nettisivuilla on ainoastaan perintätoimiston ilmoitus (Arply Oy ts. nykyinen GP-Perintätoimisto Oy).

Kysymykseen siitä, kuinka poikkeuksellista tämänkaltaisen varoituksen antaminen on, Juha Jokinen vastasi: ”No ei nyt tuu mieleen niinku vastaanvanlaista, et tietysti tässä nyt on tietysti taustalla se että tämmön menettely et on niinku tämmönen tutkinnan alaisia velkoja jotka niinku ihan suoraan tutkitaan törkeästä petoksesta niin niitä sitten perittäis perittäis samaan aikaan oikeudessa että niinku tässä on tämmöstä tämmöstä niinku rahastuksen meininkiä niinku et katotaan et viimenki penni mahollisesti saadaan jostain”

Kyseessä on ilmeisesti GP-Perintätoimisto Oy. Perintätoimiston perintätavat ovat Jokisen mukaan poikkeuksellisia, koska ”no siinä se toiminta toiminta sinänsä on ollut että siellä on ne saatavat ovat niinku perustuneet aika pitkälti tämmösiin erilaisiin tekstiviestirahastuksia ja sit siellä on tämmösiä erilaisia eräpäivänsiirtomaksuja mitkä on perintälain vastasia ja niinku näissä saatavaperusteissa sinänsä on ne epäselvyydet että tietysti tässä perintävaiheessa sitten kun nää saatavat on erääntynyt niin siellä on tällasta perintälainvastasta tekstiviestittelyä sitten jotka jotka on tullut useistaki mahollisesti päivässä ja jokainen on sitte maksanut vastaanottaminen ja sitten jos on vielä vastannut siihen niin se on vielä sitten maksanut”

Jokinen sanoo, että kuluttajan tulee lausua käräjäoikeudelle, miksi velka on perusteeton minkä jälkeen käräjäoikeus tutkii asiaa laajemmin.

 

Ja sama suomeksi

Pelkästään Juha Ahosen haastattelun perusteella on kohtuullisen mahdotonta sanoa, mistä oikein on kyse. Onneksi Kuluttajavirasto julkaisi asiasta myös tiedotteen, joka ei ole ihan yhtä sekava kuin Ahosen vastaus haastattelijan kysymykseen.

Tiedotteen mukaan kuluttajan tulee olla varuillaan, jos heiltä karhutaan Aeris-, Tromvelt-, M Aurora- tai EC Finland -nimisten pikaluottoyhtiöiden lainoja. Kuluttajavirastoon on tullut lukuisia valituksia GP-Perintätoimisto Oy:n toiminnasta. Yritys on toiminut aikaisemmin nimellä Arply Oy.

Aeris-, Tromvelt-, M Aurora- tai EC Finland -nimiset pikavippiyhtiöt ovat lähettäneet kuluttajille maksullisia pikavippimainoksia puhelimeen, pyytäneet asiakaspalautetta tai mainostaneet eräpäivänsiirtoa tekstiviestillä. Sekä viestien vastaanottaminen että niihin vastaaminen on maksanut kuluttajalle tekstiviestikulun. Yrityksillä on ollut käytössään myös selkeästi perintälainvastainen sopimusehto, jossa tarjotaan mahdollisuutta siirtää eräpäivää 20 € maksua vastaan mikäli maksut ovat myöhässä. Apulaisvaltakunnansyyttäjä on tehnyt yhtiöiden toiminnasta tutkintapyynnön poliisille törkeästä petoksesta ja markkinointirikoksesta.

Asiakaspalvelussa ei ole vastattu yhteydenottopyyntöihin tai perusteluja saataville ei ole annettu. Ongelma yritysten toiminnassa on siis saatavien perusteluissa: laskut ovat perustuneet pitkälti kuluttajalain vastaisille maksuille. Kuluttaja voi kiistää laittomat maksut oikeudessa mutta tämä onnistuu vain, mikäli kuluttaja on itse aktiivinen sillä velkomusasiat käsitellään oikeudessä niin, että ellei velallinen kiistä haastetta, käräjäoikeus antaa tuomion haasteen mukaisesti.

Kuluttajavirasto muistuttaa, että perinnän kohteena olevan kuluttajan kannattaa väärien tuomioiden välttämiseksi olla aktiivinen.

  • Jos asia on perintätoimistossa kirjeperinnässä, kuluttaja voi tehdä yhtiölle kirjallisen valituksen epäselvistä, yksilöimättömistä tai perusteettomista saatavista. Apuna voi käyttää Kuluttajaviraston verkkosivuilla olevaa virheellistä perintää koskevaa valituslomaketta.
  • Jos asia on edennyt käräjäoikeuteen oikeudelliseen perintään, kuluttajan on syytä vastata velkojan haasteeseen käräjäoikeudelle kirjallisesti määräajassa. Vastineessa on ilmoitettava, millä perusteella ja miltä osin vaatimus on perusteeton tai epäselvä.
    Tarvittaessa neuvoa voi kysyä myös kuluttajaneuvonnasta tai oikeusaputoimistosta.